Les 7: Voorkom voedselinfecties

Deze les gaat over veilig eten.

In eten kunnen ziekteverwekkende micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels en gisten) zitten. In deze les krijgen leerlingen van alles te horen over ziekteverwekkende micro-organismen. En ze leren hoe ze voorkomen dat ziekteverwekkende micro-organismen ze ziek maken.

Aan het einde van deze les weten de leerlingen:

  • Wat micro-organismen zijn.
  • Wat een voedselinfectie is.
  • Hoe een voedselinfectie ontstaat.
  • Hoe ze een voedselinfectie voorkomen, door te letten op de houdbaarheidsdatum, door de handen te wassen en eten veilig klaar te maken.
  • Het verschil tussen THT-datum en TGT-datum.
  • Wat ze doen als ze toch een voedselinfectie krijgen.

Vragen 
De les bestaat uit 15 stukjes tekst met bijbehorende meerkeuzevraag of opdracht. Opdrachten in deze les zijn:

  • Het bekijken van een filmpje over micro-organismen en voedselinfecties.
  • Het maken van een keuzeopdracht: ‘Hoe maak je op een veilige manier een salade van sla, tomaat en paprika met gebakken stukjes kipfilet?’ Leerlingen moeten de goede optie kiezen uit 2 keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld handen wassen met zeep of handen wassen zonder zeep.

 wwje-les7

 

Naar les 8